handdator

Visa fullständig version : Djupdykning i Tunahästbergs gruva


Daniel
2010-10-18, 23:36
Utforskningen av dom djupare nivåerna av Tuna-Hästbergs gruvan har nu pågått i tre dagar. För det mesta har vi gjort förberedelser inför kommande djupa dyk – fyllt gas, lagt ut säkerhetsflaskor på olika djup och förberett habitatet. Mycket vikt har lagts ner på att öka säkerheten för dykarna. Vi har utarbetat en mer detaljerad nödplan vid händelse av en olycka, informerat tryckkammare på Karolinska Universitetssjukhuset, den lokala räddningstjänsten och utsett en säkerhetsansvarig som jobbar med att göra dykning i denna extrema miljö så säker som möjlig.
/gallery/files/3/20101016060_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=1382)
Idag var det första gången som ett dykteam, Dmitri Gorski och Magnus Lindström, tog sig ner till nivån på 112 meters vattendjup för att påbörja utforskningen av de orter som ligger där. Ingen har tidigare besökt denna nivå och vi kan bara gissa utifrån gamla gruvkartor vad som döljer sig där nere. På kartan ser man skisser över matsal, sovsal och en verkstad. På dagens dyk har dykarna dragit ner en lina till 112 meter. Imorgon blir det dags att dyka in i orten och börja utforska gångarna och utrymmen där nere.
/gallery/files/3/20101018069_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=1383)
Daniel Karlsson, Nicklas Myrin, Mattias Tancred och Dan Nilsson har utforskat mer av 74 meters nivån och kopplat ihop ett linsystem som fanns där nere sedan tidigare. Cirka 400 meter lina finns nu installerat på 74 meters vattendjup och dokumentationen av nivån med videoutrustning påbörjas imorgon, tisdag.
/gallery/files/3/20101018072_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=1384)
Supportdykarna Kristian Lyberg, Johan Viklund, Richard Lundberg och Torbjörn Andersson gjorde en kanoninsats med alla förberedelser inför dom djupa dykningarna. Nu har tre polska dykare precis anlänt för att ansluta oss i utforskning av gruvan. Ytterligare tre dykare från Norge väntas anlända på onsdag kväll. Allting är förberett för vidare utforskning och en mycket spännande vecka väntar expeditionen!

/Dmitri Gorski, projektkoordinator

Bengt Petersson
2010-10-20, 23:27
Det börjar bli dags att flja med ner och se allt ni gjort.

/Bengt