handdator

Visa fullständig version : Bispbergs dagbrott


Martin
2006-01-24, 12:29
Typ: Dagbrott
Plats: Bispberg (mitt i byn)
Djup: 30m?
Sikt: 1-10m

Mitt i byn Bispberg utanför Säter så finns den ett fint litet vattenfyllt rashål. Rashålet ligger invid den restaurerade laven som besitter Wasaschaktet. Laven är en av Bergslagens finaste trälavar och ligger som ett slott invid rashålets kant. Trälaven är från 1889 och den användes fram till gruvans nedläggning 1967. Man hade då tagit sig ner till över 800m djup och de längsta orterna sträker sig ända till Säterån.

Det gamla rashålet tjänstgör nu som fiskodling och det är rätt kul att nöjesdyka i. Först är fiskarna skygga men om man rör upp lite bottenslam så är dom snabbt på plats och letar efter mat.

Åk dock inte till Bispberg för att tjuvfiska, byborna har grym koll på hålet. Om du vill dyka i hålet maila oss så ger vi dig telefonnummret till ägaren. Han säger aldrig nej till dykning men dock så vill han ha reda på det i förväg. Detta för att han vill slippa rycka ut när byborna ringer och tror att ni tjuvfiskar.

Vi har hört att hålet skulle var ca 30m djupt men vi har bar gått till ca 15m för sen var inte sikten så bra. Men dom trevligaste sakerna finns som så ofta grunt. Det trevligaste med att dyka i Bispberg är att simma runt i den lilla "skogen" av döda träd som finns på "vägsidan" (öster?) av hålet. Sen så i slutet av dyket så är det kkul att kombinera säkerhetsstop med att leka lite med fiskarna.

Som vanligt så säger ryktet att det längst nere i hålet finns JÄTTESTORA fiskar. Men den har man ju hört förut.

Informationen ang gruvan har vi fått genom intervjuer med de gamla gruvarbetarna som lever kvar i byn. Vi har ej deras namn men tackar för deras medverkan. TACK.

Läs mer om Bispberg ibland våra gruvor.

/gallery/files/2/gruvlavebispberg_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=112)/gallery/files/2/bispberg1_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=111)

(60.36083754781679, 15.790443420410156)