handdator

Visa fullständig version : Stollberg, Wäster Silfberg


Martin
2006-01-24, 12:01
Namn: Stollberg
Plats: Mellan Ludvika och Smedjebacken
Driftstid: 1354 - ?
Djup: ?
Sidan innehåller en hel del bilder och kan därför ta tid att ladda hem.


Detta är en av våra absoluta favorit gruvor. Här finns allt man kan önska sig och det är ett mysigt och vackert ställe. En av de stora skillnaderna mellan Stollberg och de flesta andra gruvor är att här finns det en förening som tar hand om området och utan dom så hade Stollberg nog bara varit en gruva i mängden.

Stollbergs historia börjar redan år 1354 eller Wäster Silfberg som den hette på den tiden.

Wäster Silfberg, eller Stollbergs gruvfält, som det också kallas, är 5 km långt och sträcker sig från Schisshyttan i norr till Silfhyttan i söder. Både Dammbergsgruvan och Lustigkulla sitter ihop med Stollberg.

Silvergruvan nämns för första gången i kung Magnus Erikssons privilegiebrev från 1354 för bergsmännen i Norberg där hyttorna på "Silferberget" ges samma rättigheter.

År 1552 inleddes kronans utvinning av silver ur det än idag så mäktiga Biskopsberget (Stollberget). Trots att järnhanteringen var den mest betydande, premierades silverhanteringen. Under 1600-talet arrenderades gruvdriften av adelsmän, vilka investerade i nya anläggningar. Under greve Jacob de la Gardie arbetade ryska krigsfångar i gruvan och de bodde i eländiga jordhålor intill. De har givit namn åt Ryssgruvan i området.

Silverbrytningen upphörde 1754. Då bytte man ägare och "Jenning & Finlay" som dom nya ägarna hette började bryta järn. Senare i gruvanshistoria så har det brutits även Bly-, zink- och limonitmalm.

På toppen av berget står idag utkikstornet vid sidan av ett stort djup hål. Det är dn såkallade Biskopsgruvan är väldigt djup men som stoppas på 80m av ett tjockt istäcke som ligger fast över gjruvan djupa delar året runt.

Föreningen "Väster Silfbergs vänner" som vårdar gruvan, har bland annat flyttat in stängslet så att man kan komma närmare hålet. Dom har även snyggat till området, byggt ett utkikstorn, utedass, grillplatser samt en hel del informationsskyltar som beskriver området. Utsiktstornet har en utsikt som sträcker sig över flera mil. Man kan bland annat se både till Smedjebacken och Ludvika.
"Väster Silfbergs vänner" har gjort ett jättejobb och förtjänar all respekt


Är du lämplig som gruvarbetare? Ett bra sätt att ta reda på det är att se om du kan lyfta upp stenen som står på gräset bakom anslagstavlan. Det användes av gruvarbetarna för att se vem som var starkast. Stenen är tung, Väldigt tung.

Den bästa vägen att komma till Stollberg är att ta den skyltade avfart som finns på vägen mellan Ludvika och Smedjebacken.


Delar av Baggbodykarna har deltagit i expeditioner ner i Stollberg. Detta är något som är svårt och krävande, vilker ställer krav på dom som är gör det. Tänk inte ens tanken att ta dig ner i Stollberg om du ej gjort något likander förut samt har bra SRT-kunskaper och god fysik.

Bilderna är tagna av Daniel Karlsson.

40

53