handdator

Visa fullständig version : Recension av Gruvfpensionatet i Stripa


Martin
2006-01-24, 10:02
Har du som så många andra åkt förbi vägskylten som skvallrar om ett gruvpensionatet i Guldsmedshyttan?
Har du tänkt tanken att du skulle vilja besöka det?
Vi gjode slag i saken och tog in på Sveriges enda gruvpensionat.




Det var mycket som skulle hinnas med på årets gruvsemester. Det var många gruvor som vi ville besöka och många mäniskor att träffa och den ständiga frågan. Var ska vi sova?
Redan i ett tidigt stadium av planeringen av resan så bestämde att vi skulle bo en natt på Gruvpensionatet i Stripa. Första natten av gruvresan´02 planerades till ett nedlagt hus i skogen utanför Blötberget, och natt nummer två hade planerats till att vara på Gruvpensionatet. Efter det så skulle vi inprovisera.

Efter två långa hårda dagar i gruvletandets tjänst så började vi eftermörkrets inbrott att söka oss mot Guldsmedshyttan och Stripa Gruvfpensionat. Det är inte svårt att hitta följer man bara nuvarnade riksväg 50 (tidigare riksväg 60) och när man åker igenom Guldsmedshyttan så strå det en stor skylt vid vägkanten.

Det är bra om man ringer i förväg och bokar ett rum, inte för att det skulle var någor problem att få ett rum utan snarare att då hinner dom som driver pensionatet att förbereda sig på er ankomst. När man väl kommer så får man en vising runt pensionatdelen av huset, man blir visad till sitt rum och får veta vad som gäller med frukost osv. Vi passade på att ta oss en dusch, laga lite kvällsmat och sedan fördjupa oss i några gruvböcker som vi hittade.

Frukosten var enkel men gott och väl tillräcklig. Den bestod när vi var där av fil, yoghurt, ägg, mjölk, tre sorters bröd, salami, gruka, ost, skinka, tomat, kaviar, kaffe och olika sorters te. Allt var varmt och framdukat i tid. Servicen var inget att klaga på.

Bara det faktum att bo i ett uppvärmt hus med dusch är lyx för Baggbodykare på turné, lägg sedan till sköna sängar, trevlig personal, god frukost och ett otroligt mysigt gruvtema som genomsyrar nästan allt. Det är inget lyxhotel men det är ett OK bed & breakfast med hög gruvfaktor. Man möts med vänlighet och service av personal som har god kännedom om gruvorna i området och bara inventarierna är så intressanta så att det känns som om man går runt i ett litet museum. Det finns gruvböcker att läsa för den som vill och det vilar en sorts lugn, avslappnad atmosfär över hela stället. Pensionatet är innrymt i en gammalt gruvarbetarbostad så det finns goda anor i huset.

Sovrum, matsal och kök ligger på övervåningen. Familjen som driver pensionatet bor på undervåningen och i källaren ligger dusch-/badrummet. Övervåningen är dessutom fyllt med inventarier, litteratur och annat material från gruvorna i området. Skulle man vilja ha mer information om någon gruva eller bara prata lite gruvsnack så är frun i huset mycket kunnig om gruvorna i området. Gruvpensionatet ligger bra till med flera fina gruvor inom räckhåll som tex. Stripa och Stråssa, som båda är värda besök. I byn finns också en mack, en pizzeria och en ICA-affär.


Vi hade bara tänkt att bo där en natt bara för att avlägga en recension, men vi trivdes så bra så vi stannade två nätter. Bara det är ett gott betyg . För den som är gruvintresserad är stället mycket intressant och det gör verkligen skäl för namnet gruvfpensionat. Men även för den som inte är intresserad av gruvor utan bara letar efter ett ställe att sova på duger Gruvfpensionatet i Stripa gott.


Betyg:


Stripa Gruvfpensionat
Malmvägen 6
711 78 Gulldsmedshyttan

Telnr:0581-419 90

/gallery/files/2/Imga2981_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=148)/gallery/files/2/Imga2979_39123_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=147)/gallery/files/2/Imga2977_330390_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=146)