handdator

Visa fullständig version : Baggbodykarnas backplate


Daniel
2006-08-03, 00:35
Är det verkligen kostnadseffektivt att tillverka sina egna grejer idag? Svaret är ja och nej, det hela går ut på vilka förutsättningar och hur man räknar. Räknar du enbart ekonomiskt på att tillverka en enda platta så är det svårt att få det att gå ihop. Räknar du med att du får en egen, specialanpassad platta som du dessutom lärde dig en hel del på att göra så kan det plötsligt vara värt allt jobb.
DET ÄR KUL ATT GÖRA EGNA GREJER!

----

För bilder och ritningar se längst ner i artikel. För att få ritningen i lite högre upplösning, klicka på bilagan till höger.

Har du inte en vikelslip och en pelarborrmaskin i verkstaden så ska du inte tänka på att börja snickra själv. Syrasast plåt är mycket hårdare att bearbeta än vanlig plåt. Ska du fila upp de 9 hålen för remmarna så räkna med ca fyra timmars hårt arbete, även om du borrar upp det du kan. Övriga hål är lättare att tillverka då de endast behöver borras. Det är många hål på en platta så se till att du kyler borren rikligt med olja, annars kommer du att kunsumera att antal borrar på varje platta. Köp hellre inga skitborrar på Biltema eller Clas ohlsson, köp dyra grejer (Sandvik, Dormer, mm) på en yrkesbutik, det lönar sig.

En plåtbit uppklippt i rätt storlek kostar ca 200-400:-

Ska du lämna bort plåten för bearbetning inklusive bockning så räkna med en arbetskostnad på 2timmar a´ca 300:-. Tänk även på att alla kanter ska bearbetas för att få bort alla vassa kanter. ALLT ska filas och slipas och det tar tid samtidigt som det kan vara svårt att få det riktigt snyggt. En bra och fin fil tillsamans med en försänkare underlättar detta arbete. Om du inte filar bort dessa kanter får du att få samma funktion som Halcyons backplte har, den äter ditt remställ. Visst kan man byta remställ en gång var annat år, men det är bättre att fila kanterna på båda sidorna på plattan så kommer du att få en platta inklusive remställ som håller livet ut.

Idag finns det en del enkla och roliga sätt att bearbeta plåt. Vattenskärning eller laser är rellativt billigt och det finns många firmor runt om i landet som har tillgång till dessa maskiner. Gör som jag, lämna in en ritning, betala för konvertering av ritning, material och utskärning, vänta i 2 timmar och ut kommer du med 20 st färdiga backplates. Det som saknas är att du filar av alla kanterna, säljer fyra av plattorna til dina polare och lägger resten för låntidsförvaring på en hylla i garaget.

För att snitsa till den platta kan du lämna bort den på kromning, motivlack eller varför inte tillverka en gummimall och blästra in ditt namn på plattan?!! Sååå coolt! För att lära dig att bli ännu coolare så läs vidare här Martins skola i hur man blir en cool dykare på internet och i verkligheten. (http://www.baggbodykarna.org/showthread.php?t=74) Tänk att kombinera din kromade backplate med dina kromade dubbel 12x232bar flaskor! Duger inte detta så varför inte kroma din lampkanister och byta ut din scooterkropp till en glasklar acrylkropp och fylla scootern med blinkande lysdioder i sköna färger! Fixar du det sista så kommer jag att bli din idol även om jag troligtvis inte kommer att dyka med dig...

Vill du ha en tyngre platta så går det gevisst att tillverka den i 6mm plåt eller tjockare (denna går också att kroma). Standardtjockleken ligger på 3mm men jag tycker att man bör tillverka dem i minst 4mm om man tänker använda dem i Norden. Skillnaden mellan 3mm och 4mm är ca 0,9kg och detta är mycket välkommet när man dyker i kalla vatten och använder sig av tjocka underställ. Man kan räkna med ca 0,9kg för varje extra mm på tjockleken. 3mm=2,8kg 4mm=3,7kg Viktariationer beroende på plåtlegering och kvalitet kan förekomma.

En färdigtillverkad backplate kostar idag under 1000:- utan remställ.

79