handdator

Visa fullständig version : Lampmanual till Daniels Baggbolampa


Daniel
2006-07-26, 10:37
Här kommer en manual till våra dyklampor.

---

Lampan kan vara tänd på land under kortare perioder men temperaturen på lamphuset skall då aldrig överstiga ca 40 grader (handvarmt).


Batteriet liknar det man använder i bilar med skillnaden att der är slutet (ventilreglerade VRLA) och innehåller ett gel istället för flytande syra. Den medföljande laddaren skall användas! Använder man en starkare laddare så kommer batteriet att börja koka vid laddning och dess kapacitet och livslängd minskas drastiskt.


/gallery/files/3/Lamplock_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=468)Batteriet ska aldrig laddas ur helt! Ju mindre djupa urladdningar det får, ju bättre kapacitet och livslängd får det. Det bästa är att alltid ladda upp batteriet direkt efter användning. Ska du förvara det under en längre tid så se till att det är fulladdat när du lägger lampan på hyllan. Batteriet saknar helt ”minne” och blir enbart sämre av att du gör en djupurladdning, även om du laddar upp det snabbt efteråt.


Laddaren är processorstyrd och helt automatiskt. Batteriet laddas tills laddaren indikerar full laddning. Det finns ingen tidsbegränsning på hur länge laddaren kan "ladda" batteriet då den automatiskt går över på underhållsladdning efter att full laddning erhållits.


Vid längre förvaring skall locket på både canister och lamphus tas av så att inte O-ringen belastas och förlorar formen.


Bär aldrig lampan i sladden utan försök att handskas väl med din lampa för att den skall vara i toppskick inför varje dyk.


Vid lampbyte bör du kontakta leverantören då en speciell typ av lampa används (Osram IRC lampa) Kanterna på lampan skall vara slipade för felfri funktion. Andra lampfabrikat kan användas men funktion och prestanda kommer ej att vara desamma. Ej slipade kanter resulterar oftast i sprucket glas.


Lampor upp till 100W kan användas i lamphuset men batteriet på 6,4A kommer att ha en mycket försämrad kapacitet vid denna effekt. Högsta rekommenderade effekt är 50W men även då får man en försämrad brinntid (ca 40minuter) på lampan då spänningen snabbt sjunker. 35W (brinntid på ca 1h och 30minuter) är lampans optimala maxeffekt och det är då som du utnyttjar batteriets kapacitet på bästa sätt. Lägre effekt kan självklart användas utan problem.


Om en vit hinna uppstår på lampglas så är det inget fel på lampan endast silikonångor som bildats av värmen. Silikonet kommer från O-ringsfettet och är inte skadligt. Torka bort hinnan med sprit och feta in O-ringarna lite sparsammare nästa gång.


O-ringen bör fetas in sparsamt efter varje laddning. O-ringen på lamphuset behöver endast fetas in vid lampbyte, när locket tas av eller en gång var 6:e månad som underhåll. Se till att O-ringarna och tätningsytor är rena från smuts innan du monterar ihop lampan.


Vid läckage i lamphus eller canister under vattnet så kan du i nödfall fortsätta använda lampan. Efter dyket se till att du tömmer lampan helt på vatten och att delarna får torka. Kontakta genast konstruktören för vidare felsökning eventuellt reparation.


/gallery/files/3/Hela_lampan_thumb.jpg (/gallery/showimage.php?i=469)Frågor? Tveka inte att ta kontakt med mig!

Daniel Karlsson

daniel@Baggbodykarna.org

070-745 00 44