handdator

Visa fullständig version : Baggbodykarna - Presentation och historia


Daniel
2006-07-21, 15:45
Baggbodykarna startades 1998 och har sedan starten haft ett intresse för dykning i gruvor. Senare så utvecklades intresset även till att gälla "torra" gruvor samt grottor. Säkerhet är något som vi värderar mycket högt och utvecklar ständigt. Det finns alltid tid för förberedelse och noggranna genomgångar för att se till att inga tillbud kan ske. Utbildning och rätt utrustning för det man gör är ett måste!

Baggbodykarna består av ett mycket stark team på ett litet antal medlemmar som känner varandra mycket väl, vilket bidrar väsentligt till att höja vår säkerhet, effektivitet och glädje. Trots att medlemmarna numera bor utspritt i Sverige, så träffas vi regelbundet.

Organisationen hjälper gärna till vid olika typer av uppdrag, oftast med inriktning mot dokumentering, kartering och utforskning. En stor del av verksamheten är också att publicera material på hemsidan. Här kan man hitta allt från instruktionsböcker på gamla gruvmaskiner till undervattensfilmer från svenska grottor. Allt vi gör görs för att vi tycker det är roligt och bekostas från egen ficka. Vissa projekt kräver stora investeringar för att kunna utföra därför finns en gemensam ekonomi och oftast tas själkostnadspris ut av medlemmar på olika delprojekt. Inget vinstintresse finns i organisationen.

Varje år görs ett antal mindre expeditioner till olika gruvor och grottor runt om i Sverige. Ibland görs även en veckas gruv- och grottsemester under sommaren där de lite större projekten planeras in.

Då det gäller dykningen så sker det oftast med luft eller nitrox (syreberikad luft). Vi tillämpar Hogarthian configuration, vilket är ett sätt att konfigurera din utrustning på ett enhetligt och utarbetat sätt för teknisk dykning. Vi har även tillgång till undervattensskotrar vilket ger oss möjligheten att kunna transportera oss över 4km under vattnet. Dykningen är ofta mera komplicerad än vanlig sportdykning och därför använder vi en mera avancerad utrustning med större säkerhet, såkallat dubbla system.

För att ta sig ner i gruvor och grottor används ofta såkallad SRT-teknik (singel rope technic). Man kan med denna teknik fira sig ner på rep i schakt och skrevor och ta sig upp på samma rep utan att ta hjälp av kringliggande väggar. Säkerhetstänkandet måste alltid vara på hög nivå och räddningsutrustning finns alltid med.

Namnet Baggbodykarna kommer från en liten by, Baggbo, som ligger mitt i den stora skogen mellan Borlänge och Ludvika. I dagsläget bor dock ingen av Baggbodykarnas medlemmar kvar i byn. Kolla på kartan längre ned för att hitta Baggbo.

Baggbodykarna har en guidad äventyrstur i en gruva utanför Borlänge. Du får följa med nästan hundra meter ner i underjorden där man vandrar omkring i enorma salar och långa gruvgångar. Vandringen är för dig som vill uppleva gruvans mystik och prova något mycket annorlunda. Turen tar ca 5 timmar inklusive mat nere i gruvan. All utrustning för äventyret ingår.

Mer information om vår guidening finner du här:
http://www.baggbodykarna.org/links/browselinks.php?c=6


(60.42542989404064, 15.278356075286865)